Jадар

Jадар

Пројекат „Јадар“ који Рио Тинто развија у Србији обухвата једно од најзначајнијих светских лежишта литијум-бората. Наша компанија улаже значајна средства у техничке, економске, социјалне и еколошке студије како бисмо се припремили за одговорно коришћење овог важног ресурса.

Откриће новог минерала

Јадар представља јединствено лежиште новог литијум-натријум-боросиликатног минерала јадарита откривеног 2004. године у близини Лознице у западној Србији. Јадар је једино место на свету где се овај минерал може пронаћи, а занимљиво је да има хемијски састав веома сличан измишљеном криптониту из приче о стрип-хероју Супермену.

Због високих нивоа литијума и бора Јадар се сматра једним од највећих лежишта литијума на свету. Уколико би се пројекат развио, омогућило би се снабдевање значајног процента светске потражње за литијумом.

Као најлакши метал на свету литијум се користи за широк дијапазон производа од којих су најважније батерије за хибридна и електрична возила. Лежиште такође садржи борате, који се користе у производњи стакла отпорног на топлоту, оптичких влакана, керамике, ђубрива, детерџената, премаза за дрво и многих других кућних и комерцијалних производа. Борати се такође користе у изолацији, за економичну потрошњу енергије у зградама, као и за производњу екрана за телевизоре, рачунаре и паметне телефоне.

Пројекат „Јадар“

Пројекат је тренутно у фази израде Студије претходне оправданости. Потребне су значајне инвестиције за наставак техничких анализа и израду дизајна рудника и технолошког постројења како би се обезбедио прелазак са Студије претходне оправданости пројекта на Студију оправданости пројекта, а потом и на фазу изградњe рудника и производњу.

Тим међународних стручњака у различитим дисциплинама од рударства до технологије прераде и сарадње са локалним заједницама ради на изради неопходних студија и анализа, како би се боље оценила техничка и економска изводљивост пројекта.

Одрживи развој

Јадар представља значајан ресурс за Србију, Рио Тинто, локалне заједнице и глобалне потрошаче. Од почетка развоја пројекта Рио Тинто интензивно сарађује са Владом Републике Србије и локалним званичницма како би обезбедили да се Пројекат „Јадар“ спроводи одговорно и на начин који је користан за све заинтересоване стране.

Рио Тинто је посвећен испуњавању највиших стандарда у областима здравља, безбедности на раду, заштите животне средине и људи и ангажовања локалних заједница на Пројекту „Јадар“.

Оба очекивана производа овог пројекта – литијум и борати – играју важну улогу у економичнијем коришћењу енергије у будућности, укључујући и употребу литијума у батеријама за електрична возила и коришћење бората за изолацију оптичких влакана и у ветротурбинама.