Jadar

Jadar

Пројекат Јадар у Србији, под окриљем компаније Рио Тинто Минерали, представља значајно лежиште литијума и бора светске класе. Компанија улаже средства у техничке, економске, као и у социјално-еколошке студије, како би се створиле околности за одговоран развој пројекта.

Услед високе концентрације литијума и бора – као и геолошког лежишта за које је процењено да износи 200 милиона тона – Јадар се сматра једним од највећих налазишта литијума на свету. Уколико буде развијен, Јадар би могао да подмирује 10% потреба за литијумом на светском нивоу.

Најлакши метал на планети има широку лепезу примене у изради производа, од којих се издвајају батерије за хибридна и возила на електрични погон. Налазиште такође садржи и бор, који је основни састојак при изради стакла отпорног на топлоту, стаклених влакана, керамике, ђубрива, детерџената, средства за заштиту дрвених површина, као и у изради многих других производа који се користе у домаћинству и у комерцијалне сврхе. Бор је такође употребљен при изради изолације која грађевине чини енергетски ефикаснијим просторима, као и при изради екрана за телевизоре, рачунаре и паметне телефоне.

Пројекат

Тим српских и америчких геолога запослених у компанији Рио Тинто, открили су лежиште 2004. године у близини града Лознице, који је од Београда удаљен 140 км. Лежиште садржи минерал под називом јадарит. Долина реке Јадар у Србији је и даље једино место на свету на коме је минерал пронађен. Сасвим случајно, јадарит је готово истог хемијског састава као и криптонит, измишљени минерал у славној причи о Супермену.

Пројекат је тренутно у фази израде студије претходне оправданости. Тим интернационалних стручњака из различитих области (од рударства, прераде до односа са локалном заједницом) приводи крају студије које су саставни део студије претходне оправданости како би била могућа детаљнија процена техничке и економске одрживости пројекта.

Оба циљна производа пројекта – литијум и бор – играју важну улогу у енергетски ефикаснијој будућности. Ова улога се, између осталог, огледа у употреби литијума за израду батерија за возила на електрични погон, као и у употреби бора при изради изолације стакленим влакнима и изградњи ветрењача.

Одрживи развој

Јадар представља пројекат који је од великог значаја Србију, Рио Тинто, локално становништво и потрошаче на глобалном нивоу.

Од самог почетка развоја пројекта, компанија Рио Тинто је блиско сарађивала са Владом Републике Србије и званичницима локалних власти, како би се обезбедили услови да пројекат напредује одговорно и на начин који ће допринети добробити локалне заједнице.

Представници управног тима су потписали меморандум о разумевању са представницима Градске управе града Лознице, што је додатно ојачало већ постојећи договор о сарадњи и размени информација у циљу подршке развоја пројекта Јадар.

Рио Тинто се такође може похвалити успехом свог тима у Србији од 3 године и преко 500,000 радних сати без повреде на раду.

Новости и ресурси пројекта „Јадар“

Loading...